jan 25, 2018

Komst koningin Maxima erkenning voor biosector


In alle opzichten was de Bio-beurs van 2018 een onstuimige editie. De komst van koningin Maxima en minister Schouten heeft de bezoekersaantallen op dag één tot het recordaantal van ruim 5.500 opgestuwd. De storm die op dag twee over Nederland raasde heeft voorkomen dat een nieuw bezoekersrecord gevestigd is, maar desondanks werd ook de tweede beursdag vanaf de middag nog redelijk bezocht.

 

De Bio-beurs was woensdag 17 januari even het centrum van Nederland, waar meer dan honderd mediavertegenwoordigers op af zijn gekomen. De warme speech van minister Schouten voor de biologische gemeenschap, de opening door koningin Maxima met de kinderen van Basisschool de Schatkamer en de rondgang van koningin Maxima over de Bio-beurs met de vele gesprekken en fotomomenten heeft de biologische sector vol in de schijnwerpers gezet. Als de zorgzame landbouw die zorg draagt voor dierenwelzijn, voor biodiversiteit, voor bodemvruchtbaarheid, voor gezonde producten, voor schoon water, voor het klimaat dankzij extra binding van koolstof in de bodem, voor robuuste rassen, voor eerlijke prijzen en voor mensen met een beperking op de vele biologische zorgboerderijen.

 

De biologische sector groeit en bloeit en dat zal zich de komende jaren verder voortzetten, zo verwachten ook de grote Nederlandse banken in hun rapporten over de biologische sector. Maar als we de grote maatschappelijke uitdagingen willen oplossen voor de volgende generatie, dan is een nieuwe landbouw- en voedingsvisie nodig. En dat zal vooral een zorgzame visie moeten zijn, die niet alleen meer gericht is op efficiëntie en prijs en geen kosten afwentelt op de samenleving.

 

 

Koningin Maxima en minister Schouten toonden zich zeer geïnteresseerd in de gesprekspartners over uiteenlopende onderwerpen als koolstofboeren, cost accounting, de EKO ontwikkelingen, fair pricing in de biologische teelt van coöperaties van kleine boeren in de derde wereld, de BTW-actie van de biowinkels, biologisch zaadgoed en de patentenoorlog en de inhaalslag van de biologische cosmetica en kleding op de Pureness. Met minister Schouten is door de voorzitters van Biohuis, BioNederland, Biowinkelvereniging en Bionext nader kennis gemaakt. De minister was onder de indruk van de presentatie van de biologische sector op de Bio-beurs en heeft belangstelling in een aantal meerwaarden die biologisch te bieden heeft.

 

Het wokshopprogramma werd goed bezocht. De Bio-Academy website als eerste onderdeel van de Bionext portal is gelanceerd. De eerste edities van de Pureness en BioMechanisatie zijn veelbelovend voor de toekomst. De opkomst was ondanks de storm toch nagenoeg hetzelfde als in 2017 en de sfeer was ontzettend goed.

 

Wat mij het meest zal bijblijven is de spontane omhelzing van Gerrit Verhoeven die het mooist verwoordde wat ik van veel mensen heb teruggekregen: de komst van koningin Maxima en minister Schouten zijn een erkenning voor de biologische sector en we vormen met elkaar een hechte gemeenschap die iets kan bijdragen aan de grote veranderingen die noodzakelijk zijn. Een prachtige basis om op voort te bouwen dit jaar.

 

Door: Bavo van den Idsert, directeur Bionext


Suggesties?

Elk jaar zijn er maar liefst 80 inhoudelijke workshops op de Bio-beurs. Heeft u suggesties?

 

workshops@bio-beurs.nl

 


Bereikbaarheid

Praktische informatie over de locatie van de Bio-beurs en route naar de IJsselhallen in Zwolle met ov en auto.


Lees meer


Succesvol met biologisch op de kaart!

Ontdek hoe andere bedrijven het doen.

Een initiatief van

In samenwerking met