Deze test website is nog niet geschikt gemaakt voor kleine schermen. Graag op een groot scherm bekijken.

Jan 2, 2020

De Bio-beurs: voor horeca & catering


 

Met ruim 9200 bezoekers en 370 standhouders is de Bio-beurs de grootste nationale vakbeurs voor professionals in biologische landbouw en voeding. Een plek om de nieuwste product -en technische innovaties te ontdekken, voor kennisoverdracht, inspiratie en een ontmoetingsplek bij uitstek, in ruim 80 inhoudelijke workshops.

 

FOODPLEIN

Het foodplein is in feite een grote keuken op de beurs waar experts inspiratie bieden voor alle ondernemers in de horeca & catering. Ontdek hoe je in de keuken verder kunt verduurzamen en vaker kunt kiezen voor biologische ingrediënten en de positieve effecten van duurzaam en biologisch koken en ondernemen. Dagvoorzitter Maaike de Reuver, hoofdredacteur bij FoodInspiration, interviewt de vooruitstrevende duurzame ondernemers van de drie inspiratiesessies:

 

 

1. GOOD FOOD, Eric van Veluwen

Eric van Veluwen zal vanuit het thema ‘good food’ ingaan op zijn ervaring. Eric is al jaren een begrip in de biologische culinaire wereld en is een inspirator op het gebied van duurzaam ondernemen. Eric is mede-eigenaar van Antropia; een vergader- en congreslocatie in Driebergen-Rijsenburg. Eric zal spreken én koken over de vegetarische keuken, maar dan wel op duurzame wijze. Dus geen soja uit Zuid-Amerika, zoveel mogelijk lokale en seizoensproducten en zo min mogelijk verspilling.

 


2. GOOD FISH,
duurzame vis 

Good Fish Foundation is een begrip op het gebied van duurzame vis. De milieuorganisatie stelt zich ten doel om overbevissing en milieuschade door visserij en viskweek tegen te gaan door de ambitie om enkel goede vis in Nederland te hebben. Door het vergroten van de vraag naar duurzame vis wordt het voor visproducenten meer rendabel om mee te gaan met duurzaamheid. De organisatie is uitgever van de VISwijzer en geeft onder andere advies aan consumenten, supermarkten, restaurants en viswinkels welke vis wel of niet duurzaam is. Maar wat is nu duurzame vis en hoe beoordeel je duurzaamheid? In hoeverre kun je dan letten op keurmerken als MSC en ASC of juist het biologische keurmerk? Visstand, vismethode, seizoen en vangstgebied spelen allemaal een rol. In hun inspiratiesessie vertellen Christien Absil en Maud Veraar (beide directeur en oprichters van Good Fish Foundation) van Good Fish Foundation waar je als kok/inkoper op moet letten bij de keuze voor duurzame vis. Tijdens de inspiratiesessie zal een van de ambassadeurs van Good Fish Foundation: 'de chefs voor goede vis' gaan koken met duurzame vis. Deze ‘chefs’ kiezen al jaren voor zoveel mogelijk duurzame vis op hun menukaart. 

  

3. GOOD ENTREPRENEURSHIP, surfschool The Shore

The Shore is een duurzame surfschool en ontmoetingsplek in Scheveningen en richt zich op surfers, natuurliefhebbers en mensen die graag eerlijk en bewust willen leven. Het strandpaviljoen heeft naast de menukaart, duurzaamheid in de gehele bedrijfsvoering doorgevoerd. Denk aan watergebruik, energiegebruik, afvalstromen, kleding, food miles en een sociaal medewerkersbeleid. Circulair ondernemen, oftewel ondernemerschap met een goed gevoel. Hans van den Broek, een van de drie initiatiefnemers van The Shore, zal tijdens zijn inspiratiesessie meer vertellen over zijn visie op duurzaam ondernemerschap. 

 

Hij wordt daarbij culinair ondersteund door Gerben Eshuijs van de Stadshoeve uit Zwolle. De Stadshoeve is een echt burgerparticipatieproces en is ontwikkeld, gerealiseerd en geëxploiteerd door betrokken burgers uit de buurt. De bijbehorende bistro bij de Stadshoeve werkt uitsluitend samen met boeren uit de omgeving en de menukaart bestaat voor meer dan 80% uit biologische producten. 

 

Biologisch out-of-home

Het marktaandeel op biologisch in het out-of-home kanaal blijft nog steeds flink achter ten aanzien van het aandeel van biologisch in de supermarkt (1,7% versus 3,4% in 2018). Het gebrek aan kennis rondom biologische voeding, de beperkte beschikbaarheid van biologisch aanbod in het kanaal en de prijs van biologische voeding, lijken de belangrijkste oorzaken voor het achterblijven van het marktaandeel biologisch in het out-of-home kanaal. 

 

Het foodplein wordt mede mogelijk gemaakt door groothandel Udea en stichting EKO keurmerk. 

Terug naar nieuwsoverzicht

Exposanten & bedrijven

Er zijn meer dan 350 bedrijven vertegenwoordigd op de Bio-beurs, waaronder flink wat nieuwe bedrijven.

Bekijk de exposanten

 


Foodplein

Proef en beleef het op't Foodplein waar culinaire experts een verrassend programma neerzetten met unieke masterclasses.

 

Bekijk het programma

 


Workshops & lezingen

Elk jaar zijn er allerlei inhoudelijke workshops op de Bio-beurs. Hier kunt u uw kennis vergroten en verdiepen.

 

Bekijk het programma

 


Suggesties?

Elk jaar zijn er maar liefst 80 inhoudelijke workshops op de Bio-beurs. Heeft u suggesties?

 

workshops@bio-beurs.nl

 


Themapleinen

Hier vind je de nieuwste landbouwmachines, exposanten met de laatste productinnovaties uit de food, beauty, wellness en healthbranche.


Ontdek de themapleinen


Bereikbaarheid

Praktische informatie over de locatie van de Bio-beurs en route naar de IJsselhallen in Zwolle met ov en auto.


Lees meer


Kom naar de Bio-beurs

2 dagen lang inspiratie en zakendoen

Kom naar de Bio-beurs

Een initiatief van

In samenwerking met