28 januari 2019

De vijfde editie van de jaarlijkse Bio-beurs heeft woensdag 23 en donderdag 24 januari bijna 9.300 bezoekers getrokken. De biologische sector groeit al jaren sterk in kwantiteit, maar de Bio-beurs 2019 toont dat de sector ook stevig in kwaliteit groeit. De beurs is met 380 standhouders, 80 workshops en het aantal bezoekers de grootste nationale vakbeurs voor professionals in de biologische landbouw, voeding en cosmetica.

Er wordt veel gepionierd in de biologische sector, met producten van bamboe tot mungbonen. Er waren maar liefst 22 productinnovaties die meedongen naar de titel 'biologisch product van het jaar'. Het nieuwe, biologische 'Vegan Brownie Almond Cookie' door een vakjury verkozen tot biologisch product van 2019.

Bionext-directeur Bavo van den Idsert: “Elk jaar kijk ik weer trots om me heen naar de bedrijvigheid en de energie op de Bio-beurs. Mannenvlees, strokenteelt, koolstofboeren, aanvullende normen voor biologische zuivel, natuurlijke cosmetica, prachtige productinnovaties uit binnen- en buitenland, 100% EKO horeca, het thema echte en eerlijke prijs… De biologische sector staat in de innovatiestand en is klaar om de circulaire landbouwvisie van minister Schouten in praktijk te brengen.”

Voor het eerst opende de beurs met een officiële BoerenTroonrede waarin Bartele Holtrop, beter bekend als Boer Bart, zijn visie op de toekomst van de landbouw verkondigde. “De zoektocht naar de ideale landbouw is van ons allemaal.” Samen met zijn vrouw streeft hij naar een 1000-jarige landbouw, waarin zij de natuur uitdagen.

Naast proeven en ontmoeten, was het Foodplein ook een plek van inspiratie. In het kader van de campagne Man in de Pan van Bionext werden chef-koks van Dutch Cuisine uitgedaagd om te koken met stier, haan en bok. Mannetjesdieren hebben in de veehouderij weinig economische waarde, omdat ze geen melk of eieren produceren en het vlees nauwelijks wordt gegeten in Nederland. Volgens de koks is dit onterecht, omdat het vlees een rijke smaak heeft.

De Ekoland Innovatieprijs werd gewonnen door familie Overesch, die op een innovatieve manier een gesloten kringloop creëert op hun biologische akkerbouwbedrijf en varkenshouderij. Door uitgebreide samenwerking met landgoederen in de omgeving en een gericht natuurbeheer haalt de familie Overesch goede biodiversiteitsdoelen.

De Bio-beurs wordt sinds 2015 georganiseerd door Bionext, verbinder van de biologische keten van boer tot consument. De vakbeurs trekt hierbij een brede doelgroep van boeren en tuinders, handelsbedrijven, merken, speciaalzaken, supermarkten en restaurants. Ook overheden, maatschappelijke organisaties, adviesbureaus en onderwijsprofessionals bezoeken de beurs.

Boek uw stand op de Bio-beurs 2020
Een flink aantal standhouders heeft al gereserveerd voor volgend jaar. Wees er snel bij om meer kans te maken op uw favoriete plek. Op de website van de Bio-beurs boekt u uw stand voor 22 en 23 januari 2020.

24 januari 2019

'Vegan Brownie Almond Cookie' winnaar Bioproduct 2019

23 januari 2019

De Bio-beurs opent met de BoerenTroonrede van Boer Bart

17 januari 2019

Minor Biologische landbouw van start op de bio-beurs

Aeres Hogeschool Dronten geeft op woensdag 23 januari op het Onderwijsplein de aftrap van de nieuwe minor Biologische landbouw (ABIO). De Hogeschool sluit daarmee aan bij de toenemende vraag naar professionals in de biologische sector. 

7 januari 2019

Groen onderwijs op de Bio-beurs

Op de Bio-beurs, woensdag 23 en donderdag 24 januari, zal het groen (agrarisch) onderwijs goed vertegenwoordigd zijn. U vindt het Onderwijsplein op de BioMechaTech. Op donderdag 24 januari is er een workshop over het nieuwe MBO-keuzedeel Biologische bedrijfsvoering.
20 december 2018

Proef MAN IN DE PAN op het Foodplein

Man in de Pan en Dutch Cuisine slaan op 23 januari tijdens de Bio-beurs hun handen ineen: drie toonaangevende chefs van Dutch Cuisine laten op hun eigen manier zien waarom het werken met het vlees van stier, bok en haan, gecombineerd met biologische seizoensgroenten, een fantastische manier is om volgens de vijf waarden van Dutch Cuisine te werken: Vernieuwend, smaakvol, ecologisch verantwoord en met het gebruikmaken van lokale,- en seizoenproducten. 

20 december 2018

Inschrijving voor Bio-productverkiezing 2019 is geopend

Ieder jaar komen mooie, nieuwe producten op de markt die bijdragen aan een eerlijkere, schonere of gezondere wereld. Op de Bio-beurs krijgen de innovaties in de consumentenmarkt een speciale plek door middel van de Bio-productverkiezing. De inschrijving voor deelname aan de verkiezing is nu geopend.

11 oktober 2018

Bio-beurs en DLG Benelux slaan handen ineen voor BioMechaTech 2019

Bio-beurs b.v. en DLG Benelux zijn met onmiddellijke ingang een samenwerking aangegaan om de BioMechaTech 2019 verder uit te bouwen.

25 januari 2018

De speech van minister Carola Schouten tijdens de Bio-beurs

Tijdens de officiële opening van de Bio-beurs op 17 januari, hield minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten een prachtige speech. Hier kunt u deze speech teruglezen.

25 januari 2018

Veel media-aandacht voor Bio-beurs

De Bio-beurs kon dit jaar op veel belangstelling vanuit de pers rekenen. We bereikten in totaal 5,5 miljoen mensen.

25 januari 2018

Komst koningin Maxima erkenning voor biosector

"In alle opzichten was de Bio-beurs van 2018 een onstuimige editie. De komst van koningin Maxima en minister Schouten heeft de bezoekersaantallen op dag één tot het recordaantal van ruim 5.500 opgestuwd." Een terugblik door Bavo van den Idsert

 

25 januari 2018

Terugblik workshops 2018

 

Naast het bekijken van de vele stands op de beursvloer, hapjes proeven op het Foodplein en wellicht een glimp opvangen van Koningin Máxima, leende de beurs zich ook dit jaar weer uitstekend voor bezoekers om meer te leren over bepaalde onderwerpen uit de sector.

23 januari 2018

Bio-beurs trekt 9.500 bezoekers

 

De Bio-beurs in Zwolle, dé vakbeurs voor biologisch, heeft woensdag 17 en donderdag 18 januari in totaal rond de 9.500 bezoekers en deelnemers getrokken.

Het zwaartepunt van het aantal bezoekers lag op de eerste dag. Ondanks het slechte weer zijn er net zoveel bezoekers als vorig jaar.

22 januari 2018

Officiële opening Bio-beurs dag één en dag twee

 

De Bio-beurs 2018 was weer een groot succes! Koningin Maxima opende de beurs dit jaar officieel en Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit deelde haar visie op biologische landbouw met de bezoekers. De opening van de tweede beursdag werd verzorgd door ondernemer Maurits Groen. Aansluitend gingen hoogleraren Eldert van Henten en Rogier Schulte in op de vraag wat de waarde is van nieuwe technologie voor de biologische landbouw. Hier vindt u beeldmateriaal van deze mooie beursmomenten.

19 januari 2018

Prijswinnaars Beste Biologische Winkel 2018 bekend gemaakt

Op woensdagavond 17 januari werden de prijzen voor de verkiezing Beste Biowinkel van Nederland 2018 uitgereikt op de Bio-beurs in Zwolle. De verkiezing is een initiatief van Bionext en de Biowinkelvereniging en werd voor de 6e keer georganiseerd.

19 januari 2018

Platform Bio Academy gelanceerd in liveshow De Bio Draait Door

Op 18 januari had de Bio-beurs twee primeurs: Het online platform van de Bio Academy is live gegaan en het was tevens de eerste live-uitzending die op de Bio-beurs werd opgenomen. 

19 januari 2018

Uitslag Ekoland Innovatieprijs 2018

De Ridammerhoeve van familie Dam-Riteco is uitgeroepen tot winnaar van de Ekoland Innovatieprijs biologische landbouw 2018.

19 januari 2018

Bananenbrood van Udea / van Hutten winnaar verkiezing Favoriet Bioproduct 2018

 

Winnaar van de verkiezing ‘Favoriet Bioproduct 2018’ is geworden: het bananenbrood van Udea. Zij wonnen met 28 % van de stemmen nipt van nummer twee, de dagverse kant-en-klaar maaltijden van KOOC. Die kregen 25 % van de stemmen. Op plek drie, met 18 % van de stemmen eindigde Biobites, met de Kokos Koekjes Chuncky Banana. Dertien nieuwe biologische producten waren kandidaat voor de titel ‘Favoriet Bioproduct 2018’. 

13 januari 2018

Première film Koolstofboeren op de Bio-beurs

 

Filmmakers Joris van der Kamp en Fransjan de Waard lanceren de film Koolstofboeren op woensdag 17 januari tijdens de Bio-beursworkshop ‘Koolstofboeren, boeren voor een beter klimaat.’

11 januari 2018

Onderzoek voor bio: het laatste nieuws van Core Organic op de Bio-Beurs

 

Core Organic is een landennetwerk voor afstemming en financiering van onderzoek voor de biosector in Europa. Op de Bio-Beurs woensdag 17 januari presenteren onderzoekers vanuit heel Europa resultaten van onderzoek dat door deze groep landen is betaald én zoeken ze input voor nieuwe onderzoeken.

10 januari 2018

Nieuw keuzevak voor MBO-studenten gelanceerd: Biologische bedrijfsvoering

 

Op donderdag 18 januari om 12 uur op de Bio-beurs, lanceren ketenorganisatie Bionext en de agrarische opleidingscentra Terra, Clusius college en Nordwin het MBO-keuzedeel biologische bedrijfsvoering.

3 januari 2018

Verkiezing Favoriet Bioproduct tijdens Bio-beurs

 

Maar liefst 13 biologische producten gaan dit jaar de strijd met elkaar aan om de titel ‘Favoriet Bioproduct 2018’. 

13 december 2017

Koningin Maxima opent Bio-beurs

Niemand minder dan Koningin Máxima zal de Bio-beurs officieel openen op 17 januari 2018.
28 november 2017

Organic Processors Conference: schrijf je nu in!

Schrijf u dan nú in voor de Organic Processors Conference en sluit de conferentie af met een bezoek aan de Bio-Beurs.

28 november 2017

Webshop sluit 18 december

Maandag 18 december is de laatste dag waarop u bestellingen kunt plaatsen in de webshop.

9 oktober 2017

De BioMechaTech: dromen met de voeten in de modder

Technische ontwikkelingen zijn van groot  belang voor de biologische landbouw met het oog op duurzaamheid. Om deze reden presenteert de Bio-beurs op 17 en 18 januari 2018 de BioMechaTech.
1 juli 2017

BioMechaTech, de nieuwe inspiratiebron op de Bio-beurs

Bio-beurs groeit en bloeit verder in 2018 met uitbouw en verdieping van bestaande thema’s. Een belangrijke ontwikkeling is de uitbouw van mechanisatie en techniek voor met name de biologische en gangbare telers met omschakelinteresse.

23 maart 2017

Uitnodiging Bio-beurs Kick-off event 11 april 2017

Het maximale uit uw beursstand halen? Hoe passanten bezoekers worden. En bezoekers klanten.

20 januari 2017

Bio-beurs trekt bijna 10.000 bezoekers

De Bio-beurs in Zwolle, dé vakbeurs voor biologisch, heeft woensdag 18 en donderdag 19 januari in totaal bijna 10.000 bezoekers en deelnemers getrokken. Dat was ruim 8 % meer dan vorig jaar.

19 januari 2017

Winnaar van de verkiezing ‘Favoriet Bioproduct 2017’ is geworden: Biobite

Maar liefst 21 biologische producten hebben zich gemeld als kandidaat voor de titel ‘Favoriet Bioproduct 2017’. Bezoekers van de Bio-beurs bepaalden welk product de prijs wint. Dit werd op donderdag 19 januari, om 16.00 uur bekend gemaakt. De Verkiezing van het Favoriete Bioproduct is een initiatief van Bionext en BioNederland.

18 januari 2017

Beste biologische winkels van Nederland bekendgemaakt op de Bio-beurs

Natuurwinkel Amersfoort is verkozen tot Beste Biologische Winkel 2017, categorie Grote winkel. Ekoplaza uit Schoorl kreeg die titel in de categorie middelgrote winkel. Boerderijwinkel Kleinlangevelsloo uit Raalte mag zich voor het tweede jaar op rijd de Beste Biologische Boerderijwinkel 2017 noemen. De prijs voor beste webwinkel werd gewonnen door de Hofwebwinkel. De prijzen werden uit gereikt op woensdagavond 18 januari op de Bio-beurs in Zwolle.
De verkiezing is een initiatief van Bionext en de Biowinkelvereniging.

18 januari 2017

Succesvolle aftrap Bio-beurs 2017 met bomvolle beursvloer en veel jeugd

Vandaag was een geslaagde  aftrap van de Bio-beurs, dé vakbeurs van en voor de biologische sector. Biologisch groeit als kool en dat is te merken: de beurs is zeer goed bezocht. Ook op 19 januari kunnen professionals weer terecht voor inspiratie op de Bio-beurs. Deze vindt plaats in de Ijsselhallen in Zwolle en wordt georganiseerd door Bionext en Libéma.

24 november 2016

NIEUW: Speakers Corner op de beursvloer

De komende Bio-beurs organiseert Bionext voor de eerste keer een Speakers Corner. Op het kennisplein is een ruimte ingericht waar mensen korte lezingen kunnen geven aan ongeveer 20 scholieren, studenten en/of geïnteresseerden.

17 maart 2016

Schrijf nu in tegen vroegboekkorting èn behoud uw vaste plek!

Afgelopen januari vond de Bio-beurs plaats. Uit de vele reacties die wij mochten ontvangen, was het wederom een zeer geslaagde editie!

Bent u er volgend jaar (weer) bij? 
In 2017 zal het decor opnieuw de IJsselhallen in Zwolle zijn en wel op 18 en 19 januari.

22 januari 2016

Arnica Massageolie van Weleda favoriet bioproduct 2016

 

De Arnica massage olie van Weleda is door het publiek uitgeroep tot favoriet bioproduct 2016. De massageolie was veruit favoriet: 61 procent van alle stemmen ging naar Weleda

22 januari 2016

Beste biologische winkels 2016 bekendgemaakt

De Gimsel Rotterdam is verkozen tot Beste Biologische Winkel 2016, categorie Grote winkel. Ecoshop Helder uit Lemmer kreeg die titel in de categorie middelgrote winkel. Boerderijwinkel Kleinlangevelsloo uit Raalte mag zich de Beste Biologische Boerderijwinkel 2016 noemen. 

16 januari 2016

Biologische kooktrends op het foodplein

 

Op de Bio-beurs zijn twee grote keukens aanwezig waar masterkoks kookdemonstraties geven. Van kop tot kont-koken, echt eten uit echte grond, veganistisch koken of koken met vooral lokale, biologische ingrediënten: op de Bio-beurs komt het allemaal aan de orde. Ook kunnen bezoekers kennis maken met diverse groothandels, gespecialiseerd in het leveren van biologische producten aan restaurants.

13 januari 2016

Slow Food pakt uit op Bio-beurs

Slow Food, de internationale beweging die consumenten en producenten verenigt in de strijd voor het behoud van voedseldiversiteit, is prominent aanwezig op de Bio-beurs 2016.

12 januari 2016

Workshop: ‘Omslag naar duurzaam voedsel kan zoals bij loodvrije benzine’

 

Op de Bio-beurs vindt op 21 januari tussen 12.30 en 14.00 uur de workshop 'Omslag naar duurzaam kan zoals bij loodvrije benzine' in de Hanzezaal plaats.

11 januari 2016

Workshop Vermindering van nitriet in biologische vleeswaren

Vanuit biologisch oogpunt is het van belang om zo min mogelijk additieven te gebruiken. Een ervan is nitriet, een additief die gebruikt wordt om vleeswaren voedselveilig te kunnen bewaren. Uit onderzoek blijkt dat de toevoeging van nitriet veel lager kan zijn dan het wettelijk toegestane maximum. Tijdens de workshop ‘Vermindering van nitriet in biologische vleeswaren’ op woensdag 20 januari om 14.00 uur in Meerhal A wordt de laatste stand van zaken gepresenteerd door de experts Maurits Steverink (True Food Projects), Janneke Pijnenburg (Ben de Spiceman) en Theo Verkleij (TNO).

 

10 januari 2016

Nieuwe Vereniging van Biologische Tuinders presenteert zich op de Bio-beurs

 

De nieuwe vereniging 'BioTuinders' is voor biologisch gecertificeerde tuinderijen en voor tuinderijen die dat nu nog niet zijn maar wel die ambitie hebben.

9 januari 2016

Ontmoet kleine ondernemers op het ondernemersplein

 

De Bio-Beurs biedt ruimte aan grote en kleine bedrijven. Speciaal voor die laatste groep is het ondernemersplein ingericht. Vooral startende ondernemers maken gebruik van deze kans om zichzelf te presenteren aan de hele biologische sector.

8 januari 2016

Workshop 'De boer of teler als visitekaartje voor biologisch'

 

De boer wordt door consumenten gezien als de meest betrouwbare bron van informatie als het over biologisch gaat. Maar hoe vertel je als boer het verhaal over ons eten?

5 januari 2016

Ook voor akkerbouwers die willen omschakelen naar biologisch is de Bio-beurs interessant. 

 

Op beide dagen zijn er omschakelworkshops, met informatie over de biologische akkerbouw en vollegrondsgroente. Boeren die de Bio-Beurs bezoeken, maken daarnaast kans op een gratis adviesgesprek met een omschakeladviseur.

4 januari 2016

Workshop 'Zo promoot je biologisch!

 

De aandacht voor biologisch groeit, zowel bij consumenten als bij producenten. Als biologisch producent wil je natuurlijk je (potentiële) klanten zo goed mogelijk bereiken. Hoe doe je dat nu het beste? 

4 januari 2016

Biologische imkers in Nederland, de eerste ervaringen van een nieuwe bedrijfstak

 

Biologische imkers in Nederland, de eerste ervaringen van een nieuwe bedrijfstak

De Bio-beurs, die plaatsvindt op 20 en 21 januari 2016 in Zwolle, heeft als thema ‘Groen Groeit’. Deze groei is niet alleen te zien aan het stijgende vraag naar biologische producten, maar sinds begin dit jaar is er zelfs een hele nieuwe bedrijfstak bijgekomen: biologisch bijenhouden. Tijdens de Bio-beurs deelt een groep pioniers hun eerste ervaringen over het omschakelproces en het biologisch houden van bijen.

29 december 2015

Extra aandacht voor melkveehouders die willen omschakelen naar biologisch

Deze editie is er extra veel aandacht voor melkveehouders die willen starten met biologisch. Op beide dagen is er een omschakelworkshop, met informatie over de biologische melkveehouderij. Boeren die de Bio-Beurs bezoeken, maken daarnaast kans op een gratis adviesgesprek met een omschakeladviseur.

17 december 2015

Meld je aan voor de workshop Dragon’s Den

en maak kans op geld voor jouw boereninnovatie

 

Innoverende boeren in de landbouw vinden niet makkelijk geld. Banken houden hun hand op de kredietknip omdat goede ideeën risicovol zijn. Ben jij één van die boeren? Op de beurs kun jij je idee pitchen voor 5 doorgewinterde juryleden die weten hoe ze risicovolle marktkansen moet beoordelen. Te winnen is een introductie bij kapitaalverschaffers. Daar kom je immers niet zo makkelijk binnen.

1 december 2015

 

Informatiebijeenkomst - Standhoudersborrel

Op 17 november as. organiseren wij een informatiebijeenkomst voor alle standhouders van de Bio-beurs. Onder het genot van een hapje en een drankje willen wij u het programma van de beurs van 2016 presenteren, tips en tricks geven over uw beursdeelname, een moment creëren voor inspiratie en dialoog en een gelegenheid voor uw vragen aan de Bio- beurs team en de beurscommissie.  Het is ook een uitgelezen mogelijkheid om met andere standhouders in contact te komen.  U kunt vrijblijvend binnenlopen. Wij stellen het wel op prijs als u zich opgeeft.

19 november 2015

“Op het Foodplein kunnen we mensen laten proeven en ons verhaal vertellen”

Na een succesvolle eerste editie komt er tijdens de Bio-beurs 2016 wederom een Foodplein. Hier zullen culinaire experts en koks een inspirerend programma neerzetten met vele proeverijen, workshops en productpresentaties. Het Foodplein bestaat uit demonstratiekeukens, een groot terras met restaurant voor de bezoekers en ruimte voor zowel vaste stands als presentatietafels. Door deze gevarieerde opzet ontstaat er op het Foodplein een gezellige en dynamische sfeer.

1 november 2015

Aantal inzendingen voor inhoudelijk programma blijft groeien

Naast een bomvolle beursvloer, komt er ook dit jaar weer een veelzijdig inhoudelijk programma. De voorbereidingen hiervoor zijn al in volle gang. Programmacoördinator Miriam van Bree: “Er zijn al heel veel inzendingen binnen. Het is tot nu toe een mooie spreiding van onderwerpen. Zo zitten er omschakelworkshops bij voor boeren, worden onderzoeksresultaten gepresenteerd en is er een lezing over bijen voorgesteld.”


Suggesties?

Elk jaar zijn er maar liefst 80 inhoudelijke workshops op de Bio-beurs. Heeft u suggesties?

 

workshops@bio-beurs.nl

 


Bereikbaarheid

Praktische informatie over de locatie van de Bio-beurs en route naar de IJsselhallen in Zwolle met ov en auto.


Lees meer


Kom naar de Bio-beurs

2 dagen lang inspiratie en zakendoen

Een initiatief van

In samenwerking met