Deze test website is nog niet geschikt gemaakt voor kleine schermen. Graag op een groot scherm bekijken.

Biobeurs op weg naar klimaatpositief

De Biobeurs is dé plek voor innovatieve ondernemers met een positieve blik op de toekomst. De beurs wordt door én voor de biologische sector georganiseerd. Een sector met de opgave om ons voedselsysteem, van boer tot bord, te verduurzamen. Juist nu kunnen we laten zien dat het anders kan: de Biobeurs 2021 zonder impact op het klimaat organiseren! Daarmee zijn we één van de eerste beursorganisatoren ter wereld die deze volgende stap in duurzaamheid neemt. Op deze pagina leest u hoe wij dit gaan aanpakken.
 

Europa Klimaatneutraal

De EU heeft binnen de Green Deal de ‘Farm to Fork’-strategie. Dit zijn plannen om het hele voedselsysteem, van  boer tot bord, te verduurzamen. Hiermee wil Europa het eerste klimaatneutrale continent zijn.  We hebben ons dan ook afgevraagd of het mogelijk is om de Biobeurs te verduurzamen met als uiteindelijke doel het organiseren van de Biobeurs met een positieve impact op het klimaat. Samen met de juiste partners de juiste dingen doen, in de hoop dat we anderen inspireren ons te volgen.
 
 

 

Wat is klimaatpositief?

Een beurs organiseren met een positieve impact op het klimaat, waar begin je dan? Met behulp van de IJsselhallen en Bionext hebben we in kaart gebracht wat de CO2-uitstoot van de Biobeurs is. Voor volgende edities staat er op het programma om alle uitstoot die we niet kunnen reduceren te compenseren. Dat maakt ons klimaatneutraal. Maar we compenseren nog een beetje extra.
 

 

Hoe pakken we dit aan?

Na het in kaart brengen van de CO2 uitstoot van de Biobeurs gaan we kijken waar we kunnen reduceren. Denk daarbij aan afval, stroomverbruik en inkoop van producten. Naast het scheiden van afval proberen we de productie van afval te verminderen. Zo hebben we herbruikbare badge clips, de voedselbank komt  na de beurs bruikbare etenswaren ophalen en het programma’s is online in plaats van geprint op papier. Daarnaast maken we  bewust gebruik van lokale aanbieders en activeren we bezoekers om met de trein naar de beurs te komen.
De volgende stap is compenseren. Het project Carbon Farming van Bionext (de organisator van de beurs) is erop gericht om boeren te compenseren voor het vastleggen van CO2 in de bodem.  Dit leidt namelijk tot een gezondere bodem waar de boer profijt van heeft. De Biobeurs wil op deze manier haar overtollige CO2 uitstoot compenseren. We zijn hiervoor samenwerkingen aangegaan met regionale biologische boeren uit de omgeving Zwolle.

 

 

Lees wat onze locale boeren doen

Jereoen en Nieske Neimeijer runnen samen een biologisch varkensbedrijf in Heino. Het is bijzonder dat hij als varkenshouder zo intensief met de bodem bezig is. Leer hier het hele verhaal.

Modderpoel biovarkens 

Doet u ook mee?

Bent u geïnspireerd geraakt door ons verhaal en wilt u ook klimaatpositief ondernemen? Neem dan contact op met Paulien Hoftijzer via hoftijzer@bionext.nl
 
 

Exposanten & bedrijven

Er zijn meer dan 350 bedrijven vertegenwoordigd op de Bio-beurs, waaronder flink wat nieuwe bedrijven.

Bekijk de exposanten

 


Foodplein

Proef en beleef het op't Foodplein waar culinaire experts een verrassend programma neerzetten met unieke masterclasses.

 

Bekijk het programma

 


Workshops & lezingen

Elk jaar zijn er allerlei inhoudelijke workshops op de Bio-beurs. Hier kunt u uw kennis vergroten en verdiepen.

 

Bekijk het programma

 


Suggesties?

Elk jaar zijn er maar liefst 80 inhoudelijke workshops op de Bio-beurs. Heeft u suggesties?

 

workshops@bio-beurs.nl

 


Themapleinen

Hier vind je de nieuwste landbouwmachines, exposanten met de laatste productinnovaties uit de food, beauty, wellness en healthbranche.


Ontdek de themapleinen


Bereikbaarheid

Praktische informatie over de locatie van de Bio-beurs en route naar de IJsselhallen in Zwolle met ov en auto.


Lees meer


Boek een stand op de Bio-beurs

Bekijk de mogelijkheden
Boek een stand op de Bio-beurs

Een initiatief van

In samenwerking met